Javlja se kod gotovo većine odrasle populacije stručnim nazivom se još naziva i gingivitis i najčešće se manifestira crvenilom oko zuba i krvarenjem iz desni koja postaju  bolna.

Najčešći uzroci upale zubnoga mesa je nedovoljna oralna higijena, koja je rezultat nakupljanju naslaga na zubima koje će uslijed dugotrajnosti povećavati se i stvarati nakupine supragingivnog zubnog kamenaca koji pogoršava stanje upale i ako se na vrijeme ne odstrani kod stomatologa upala može prijeći u dublje strukture parodotnog aparata zuba izazivajući resorpciju kosti i povlačenje zubnoga mesa. Stoga je naročito važno odstranjenje naslaga na zubima svakodnevnim višekratnim četkanjem i redovitim odstranjenjem zubnoga kamenca prilikom posjeta stomatologu.

Osim oralnih uzroka upale zubnoga mesa koje smo spomenuli mogu se javiti i sistemski koji su vezani uz pušenje, slab imunitet, dijabetes, hormonalne promijene, kod ovih stanja organizma također će biti veoma važno da se isključe loša oralna higijena koja u ovakvim stanjima organizma treba posebno se poraditi na dobroj oralnoj higijeni jer će to biti jedini dobitak i izlječenje naših desni.

Gingivitis je bolest koja prvenstveno zahvaća zubno meso u vidu upale koja se manifestira crvenilom pričvrsne gingive u području vrata zuba u uznapredovalom stadiju dolazi do krvarenja desni , upala je uvijek popraćena otokom i može doći do krvarenja uslijed ozljede tako upaljenog i povećanog tkiva. Ako se na vrijeme ne djeluje odstranjenjem naslaga na koje se vezuju mnoštvo bakterija doći će do progresije same bolesti. Upala prelazi granice zubnoga mesa zahvaća vezivno tkivo i kost koju čine potporni aparat zubnoga mesa,  epitelni pričvrstak oko vrata zuba koji štiti taj aparat i cijelu tu strukturu oko zuba nestaje otvara se put prodoru upale i bakterija u dublje dijelove zuba tj. vezivno tkivo i kost dolazi do upale i resorpcije kosti i povlačenja zubnoga mesa.

Liječenje zubnoga mesa ?

Liječenje upale zubnoga mesa vezano je za adekvatnu higijenu usne šupljine. Najbolje je uzeti četkicu mekih dlaka koristiti zubne paste koje su medicinski indicirane za pacijente sa bolestima zubnoga mesa a po potrebi je najbolje uvesti i dodatne gelove koji će pripomoći smirivanju stanja.

Od ostalih pomagala treba uvesti i zubni konac za poboljšanje higijene može se koristiti i električne četkice koje su danas posebno dizajnirane da mogu biti visoko osjetljive da ne izazivaju bolove kod pacijenata kod upaljenih desni, a ako je pacijentu zgodno koristiti takve četkice svakako su za preporuku.

Trajanje liječenja?

Nakon primjene odgovarajuće higijene i po potrebi odstranjenju kamenca ili profesionalnom čišćenju zubi u ordinaciji  uz primjenu gore spomenutih pasti liječenje traje od tjedan dana do dva tjedna kada se simptomi mogu u potpunosti ukloniti.

 

Kako spriječiti nastanak upale zubnoga mesa :

  • Četkajte svoje zube bar dva puta dnevno
  • Koristite paste koje su medicinski indicirane za zubno meso
  • Redovito mijenjajte svoje ručne ili električne četkice
  • Koristite zubni konac, a ako u ustima imate protetske nadomjestke svakako je uputno uvesti i oralni tuš
  • Posjećujte stomatologa svakih 6 mjeseci

Dr. Irena Lusicic

U srcu naše stomatološke ordinacije leži duboko uvjerenje da je zdravlje zubi jedno od važnijih faktora općeg zdravlja za vas i vašu obitelj. Naša misija je pružiti vrhunsku stomatološku njegu koja se temelji na individualnom pristupu, suvremenim tehnologijama i najvišim standardima struke.

Leave a Reply