Zubne krunice ili navlake jedan su od najčešće primjenjivanih protetskih radova koje se koriste u stomatološkim ordinacijama. One u potpunosti imitiraju prirodan zub po boji i veličini. Krunicu zuba stavljamo na zub kada je došlo do znatnog gubitka volumena zuba i ne može se nadoknaditi sa ispunom tada je indikacija da se kao trajnu nadoknadu izgubljenog dijela zuba nadoknadi sa zubnom krunicom. Krunice se trajno cementiraju na izbrušeni zub ili  fiksiraju na implantat.

Glavni im je cilj povratak funkcije zuba i njegove estetike.

Krunice su indicirane ako je znatan dio krune zuba uništen karijesom ,ako je došlo do frakture zuba ,kod zuba gdje se mora raditi endodoncija i imamo znatan gubitak zubnog tkiva , ako se radi samo o estetskim korekcijama bez gore spomenutih indikacija onda je bolje napraviti zubne ljuskice jer se ne mora toliko invazivno brusiti zub.

Materijali od kojih se danas izrađuju krunice su:

  • Metal-keramika
  • Bezmetalna keramika kao cirkon

Metal-keramičke krunice

Su jedne od najučestalijih krunica koji se koriste u ordinaciji ,kažemo da su one zlatni standard. Prisutne su već dugi niz godina . Rade se na način da se na metalnu osnovu koja daje izvrsnu čvrstoću i elastičnost prekriva sa keramikom gdje se dobiva estetska komponenta zuba. Danas se rade na način da metal nije vidljiv u potpunosti je prekriven keramikom.

Cirkonske krunice

Po svojim svojstvima estetski su najsličnije transparenciji koju daju prirodni zubi , skuplje su od metal-keramičkih krunica ali u estetskoj zoni kada treba dobiti veću estetiku i kada se rade solo krune najčešće danas preporučamo ove krunice. Također danas su one i po mehaničkim svojstvima zadovoljavajuće čvrstoće i visokih estetskih svojstva. Sama izrada je također vrlo brza. Jedina manjkavost u odnosu na metal-keramičke krunice je viša cijena i ako se rade mostovi od njih nije moguće napraviti više od dva međučlana.

Postupak pripreme zuba za krunicu je vrlo jednostavan , zub se mora ispreparirati ili napraviti liječenje zuba i nadograditi zub ,uzima se otisak i šalje u dentalni labaratorij. Dok pacijent ne dobije definitivnu krunicu u tom periodu zub mu je zaštićen sa privremenom krunom. Unutar dan dva krunica je obično gotova vrši se proba gotove krunice i ako je sve uredu na probi prilagodi se zagriz, krunica se može trajno cementirati.

Trajnost krunice je 10. godina i više. Našim pacijentima savjetujemo da ne grizu sa njima tvrde predmete i jako tvrdu hranu da ne bih došlo do oštećenja krunice. I svakako je potrebna adekvatna oralna higijena. Mnogo je faktora koji još mogu utjecati na trajnost a to su i povlačenje kosti i sa time i povlačenje zubnoga mesa koji sa godinama mogu izazvati estetske i funkcionalne nedostatke same krunice.

I mora se napomenuti da je važna i dobra higijena koja je primarna da bi krunica bila lijepa i dugotrajna.

Ako imate plombe koje Vam stalno ispadaju ili nisu lijepe i funkcionalne obratite nam se na pregled možda ste baš kandidat za izradu krunice zuba .

Dr. Irena Lusicic

U srcu naše stomatološke ordinacije leži duboko uvjerenje da je zdravlje zubi jedno od važnijih faktora općeg zdravlja za vas i vašu obitelj. Naša misija je pružiti vrhunsku stomatološku njegu koja se temelji na individualnom pristupu, suvremenim tehnologijama i najvišim standardima struke.

Leave a Reply