ORDINACIJA DENTALNE MEDICINE

Irena Lušičić, dr.med.dent.

051 550 165
098 165 7558

WhatsApp: 098 165 7558

Zdravi zubi u dječjoj dobi


Beba nakon rođenja ima  sterilnu usnu šupljinu, koja se postepeno počinje naseljavati bakterijama.

Mnogi roditelji od samog bebinog rođenja posežu za dudom varalicom kako bi smirili svoje bebe.  Duda varalica je bolja varijanta od sisanja prsta jer se dijete u kasnijoj dobi lakše riješi dude. Ako primjetimo da je beba počela sa sisanjem prsta bolje je u najranijoj dobi pokušati bebi nametnuti dudu. Svakako je oko druge godine djetetovog života uputno da dijete prestane sa sisanjem prsta i dude jer u protivnom može doći do ortodonskih anomalija, kao otvorenog zagriza u mliječnoj denticiji, a kod težih slučajeva to se prenese i na trajnu denticiju.

Prvi zubići izbijaju od 4-11 mjeseca, a do 36 mjeseca života dijete ima sve mliječne zube. U toj dobi bi trebao uslijediti prvi posijet stomatologu. U prvim godinama održavanja oralne higijene, veliku ulogu imaju upravo roditelji. Djeca te dobi nemaju dovoljno razvijene motoričke sposobnosti da mogu samostalno isčetkati zube, tako da to moraju do odlaska u školu redovito činiti roditelji. Obavezno prije spavanja prati zube, te nakon pranja ne davati djeci nikakve zaslađene napitke i hranu.

Pri izboru doktora dentalne medicine za svoje dijete uputno je izabrati ordinacije koje nisu pretrpane pacijentima, gdje dijete ne čeka dugo na svoj red i gdje će doktor na zabavan i edukativan način pregledati dijete. Nakon prvog odlaska stomatologu, pregledi bi trebali uslijediti svaka 3. mjeseca.

Mi u našoj ordinaciji rado primamo djecu, posvetit ćemo im maksimalnu pažnju i na zabavan  način približiti djetetu ordinaciju u koju će rado dolaziti.